КАК РАБОТИ СИСТЕМАТА ЗА СЕРВОУПРАВЛЕНИЕ ? ПРИЗНАЦИ НА ПОВРЕДЕНА СИСТЕМА!

КАК РАБОТИ СИСТЕМАТА ЗА СЕРВОУПРАВЛЕНИЕ ? ПРИЗНАЦИ НА ПОВРЕДЕНА СИСТЕМА!

Как работи системата за сервоуправление ?

Преди 1951 г. – годината за първи път сервоусилвателят на волана се предлага в търговската мрежа на леките автомобили, въпреки че е изобретен в края на 1800 г. – водачите нямаха друг избор, освен да вложат значителни мускули в опитите да завъртят волана, особено при ниски скорости. Ето защо воланите на по-старите автомобили бяха толкова големи – за да осигурят на шофьорите така необходимия допълнителен лост, който направи управлението малко по-лесно. В продължение на много години сервоуправлението дори не беше включено като стандартно оборудване на новите превозни средства, а вместо това се предлагаше като скъпа опция. Днес не толкова. Сервоуправлението е стандартно за почти всяко ново продадено превозно средство. Но как точно работи сервоусилвателят, за да улесни завиването?

 

ХИДРАВЛИЧНИ И ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СИСТЕМИ ЗА КОРМИЛНО УПРАВЛЕНИЕ

В основата на днешната система за сервоуправление лежи една от двете опции, в зависимост от вашия автомобил:

1. Хидравлично сервоуправление: помпа за сервоуправление , задвижвана от задвижван от двигателя ремък, циркулира течност под хидроусилвател под налягане през серия от клапани, отвори, бутало и цилиндър.

В хидравличната система, когато водачът завърти колелото в едната посока, течността на сервоуправлението упражнява натиск върху едната страна на буталото, докато от противоположната страна на буталото течността се оставя да изтече обратно в резервоара за течност на сервоуправлението през отворен клапан . Допълнителният натиск само от едната страна кара буталото да се движи и да упражнява допълнителна сила, която помага да се въртят колелата, заедно с допълнителен принос и лост от кормилните зъбни колела или зъбна рейка и торсионна греда. Когато воланът не се завърта, не се упражнява натиск върху буталото и течността на сервоуправлението се влива в резервоара. Това отсъствие на натиск върху буталото му позволява да се върне в неутрално положение, заедно с волана.

ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪВЕТ

Професионален съвет: За хидравлични системи за сервоуправление, проверете ръководството на собственика /производителя си, за да определите какъв тип течност да използвате. В някои превозни средства това е течност за сервоуправление, докато в други може да е течност за автоматична скоростна кутия.

2. Електрическо кормилно управление: вместо хидравлика се използва двигател с постоянен ток. Двигателят осигурява усилване на мощността и се използва предимно с кормилни системи с рейка и пиньон. Управляван от PCM, сензорът за въртящ момент на управление осигурява основния вход (повече въртящ момент се равнява на повече напрежение). В електрическа система обикновено се сменя или постояннотоковият двигател, или монтажно- зъбното колело .

Тъй като физическите компоненти на системата на сервоуправлението са свързани помежду си, управлението все още е възможно, дори хидравличната система да откаже. Без допълнителната помощ, която хидравличната мощност или електрическият помощен двигател доставят, ще бъде по-трудно да завъртите колелата – както в старите дни.

 

гледка от шофьорското място, гледаща покрай волана към планински пейзаж около пътя

Източник | Рикардо Брешани | Пексели

 

ПРЕДУПРЕЖДАВАЩИ ЗНАЦИ, ЧЕ ВАШЕТО УПРАВЛЕНИЕ НА МОЩНОСТТА МОЖЕ ДА НЕ УСПЕШИ

Нещата могат и се объркват с компонентите на сервоусилвателя на кормилното управление, точно както могат с другите части на превозното средство. Електрическите системи са сравнително лесни за работа, тъй като диагнозата обикновено е минимална – те са склонни или да работят, или да не работят, без да има между тях. Когато се повредят, двигателят с усилвател или зъбната рейка и зъбни колела се сменя и някои свързани датчици вероятно ще изискват калибриране. От друга страна, хидравличните системи могат да се повредят постепенно и може да бъде по-трудно да се диагностицират.

ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪВЕТ

резервоар за течност за сервоуправление под капака

Ниското количество течност в хидравличната система може да повреди помпата на сервоусилвателя на волана, така че не забравяйте да долеете резервоара, докато правите другите си рутинни проверки под капака. Нивото трябва да е между линиите min и max на резервоара, ако има такива.

Въздухът, който навлиза в хидравличната система чрез теч, може да бъде един от виновниците, причиняващи проблемите, или небалансираните гуми, генериращи вибрации, които отекват в цялата система, могат да поставят ненужен стрес върху частите и да ги накарат да се повредят. Имайки това предвид, някои предупредителни знаци, свързани с предстоящи или откази в реално време в хидравличния сервоусилвател, включват следното:

 • Необходимо е често да се зарежда резервоарът за течност на сервоуправлението . Ако нивото на течността тук постоянно пада под линията „безопасно“ или „добавяне“, някъде в системата има изтичане, което трябва да бъде идентифицирано и отстранено, преди да възникнат още повреди. Потърсете натрупване на течност върху части на двигателя или на земята, когато автомобилът е паркиран. Течът може да бъде през тръбопроводи за течност на сервоуправлението, помпата на сервоуправлението на волана или дори скоростната кутия или зъбната рейка .
 • Волан, който е трудно да се завърти или не е толкова лесен, колкото беше някога . Красотата на сервоуправлението е, че прави завъртането на колелото без усилие, така че ако управлението се превръща в скучна работа, очевидно има проблем, който се нуждае от диагностика.
 • Джантите не реагират на малки завои на волана, или има много „хлабина“ или „отпускане“ на волана. Дори няколко градуса от входа на водача на волана трябва да осигурят забележимо и съответно движение в предните колела на автомобила.
 • Звънене, квичене или хленчене при завъртане на колелото или при стартиране на автомобила. Решението тук може да бъде толкова просто, колкото добавянето на течност за сервоуправление, за да се повиши до правилното ниво, или може да е показателно за по-голям проблем.
 • Вибриращ волан или такъв, който иска да се върти от едната страна на другата и след това да се връща непрекъснато при шофиране.

Останете начело в правилната посока, като се грижите за вашата система на сервоуправление. Внимавайте за предупредителни знаци, свързани с повреда, и сменете течността на сервоуправлението в съответствие със спецификациите на производителя на автомобила.

 • БЕЗПЛАТНО СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ „КЛУБ на ОПОЗИЦИЯТА“
  by Inor on November 24, 2021 at 4:23 pm

  БЕЗПЛАТНО СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ „КЛУБ на ОПОЗИЦИЯТА“ За да станете член трябва да предложите на останалите членове преференциални цени за онова, с което се занимавате, работите или правите бизнес. Не е нужно да знаем предварително отстъпката, която ще получи. Важното е да остане доволен и да получи най-добрата цена за България и отлично обслужване. Всеки … БЕЗПЛАТНО СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ „КЛУБ на ОПОЗИЦИЯТА“ е публикуван за пръв път в Новините Днес.

 • Евтини акумулатори
  by Новините Днес on October 29, 2021 at 11:09 pm

  Евтини акумулатори с голяма гаранция   Странно за възприемане е, че съществуват евтини акумулатори с голяма гаранция. Понятията се изключват едно-друго, но онлайн магазин за акумулатори Ви предлага точно това! Акумулаторите, които ще намерите в техният магазин за акумулатори са на изключително ниски цени (започват от 45.00лв) без това да влияе на гаранцията, която предлагат – … Евтини акумулатори е публикуван за пръв път в Новините Днес.

 • Официално: България ще произвежда електромобили ! 1000 работни места в новия завод !
  by Новините Днес on July 10, 2021 at 9:35 am

  България подписа меморандум с германската компания Next eGO за изгражданет на завод за електромобили у нас. Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на фирмата показаха и тестваха колите пред медии. „Много съм горд, че една немска компания от бъдещето за електрически автомобили, която вече произвежда електромобили, ще направят основното си производство в град Ловеч. Голяма част … Официално: България ще произвежда електромобили ! 1000 работни места в новия завод ! е публикуван за пръв път в Новините Днес.

 • Край на лъжите при купуване на автомобил ! Вече може да си върнете парите срещу по-малко от 20лева
  by Новините Днес on June 20, 2021 at 2:04 pm

  използвано изображение: vin-checker.com Край на лъжите и измамите при покупка на автомобил. Вече може да си върнете парите за закупен автомобил, дори и да спечелите. Справка на автомобила по рама (VIN номер) Ви предоставя информация за състоянието на автомобила – къде, кога и защо е ремонтиран и дали е удрян. Във справката се съдържа и … Край на лъжите при купуване на автомобил ! Вече може да си върнете парите срещу по-малко от 20лева е публикуван за пръв път в Новините Днес.

 • Ето какви коли ще видим в „Бързи и яростни 9“(ВИДЕО)
  on May 11, 2021 at 3:00 pm

  Деветата част на „Бързи и яростни“ ще се появи в кината в Америка още на 25 юни и след няколко трейлъра, вече знаем по-голямата част от автомобилите, които главните герои ще шофират. За тези които следят поредицата е известно, че в последните години сцените с автомобилите са леко изместени от тези при първите три части … Ето какви коли ще видим в „Бързи и яростни 9“(ВИДЕО) е публикуван за пръв път в Новините Днес.